zaterdag 27 oktober 2012

Het spoor van de liefde

 Hoewel dit boek in Nederland na "Het meisje uit de trein" is uitgekomen, is dit het eerste deel van de twee boeken. Irma Joubert heeft "Het spoor van de liefde" ook eerder geschreven.

Het boek gaat over de adoptieouders van Gretl, nog ver voor de Oorlog. Het is crisis, als eigenaar van een goudmijn is de vader van Kate Woodroffe druk in onderhandeling met de woedende mijnwerkers. Ze verzetten zich tegen de slechte lonen en de slechte omstandigheden waarin zij moeten werken.

Kate wil graag haar Sociologie opleiding afronden met veldwerk onder de armblankes (de arme blanke Afrikanen). Ze wil onderzoeken waarom ze zo arm blijven. Haar ouders en haar vriendje staan hier echter niet om te springen. Ze vinden het gevaarlijk en waarom zou ze dit doen als ze later toch voor de kinderen moet zorgen. Kate laat zich niet zomaar haar droom ontgaan, haar vader stemt in en stuurt een van zijn arbeiders met Kate mee om haar in contact te laten komen met de armblankes. Zo komt ze in contact met Bernard, een van de arbeiders van haar vader. Hij laat Kate liever buiten zijn leven en stelt zich enkel op als een soort bodyguard.

Het is een prachtig verhaal over een sterke jonge vrouw. Ze laat zich niet ondersneeuwen door wie dan ook, ze zit vol passie en zal haar werk tot in de puntjes in orde maken. Het verhaal laat een strijd zien tussen culturen in het leven van Kate, maar later ook in het leven van haar moeder. Dit prachtig geschreven boek is een aanrader voor iedereen die van een sterk en vernieuwend liefdesverhaal houdt.

Ik vond het ergens wel appart om dit boek pas na het vervolg tweede boek te lezen, omdat je dan leest voorkennis. Er zit wel zodanig een eigen verhaallijn in dat het, ondanks de voorkennis, toch verrassend blijft. Ik zou wel als tip willen meegeven dat als u ook het meisje uit de trein nog niet gelezen hebt te beginnen met dit boek. En dan ben ik weer heel benieuwd wat u van dit boek vindt.

Het spoor van de liefde - Irma Joubert


Bestel dit boek hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten