zaterdag 6 oktober 2012

Het meisje uit de trein

'Rol jezelf dadelijk helemaal op en blijf doodstl liggen', heeft oma gezegd. 'En dan blijf je daar gewoon tot Elza je komt halen.'

Het is 1944. Gretl, een Duits meisje van haast zes, dwaalt met haar zusje door het bos in de hoop dat ze oma en mutti kunnen vinden, maar tevergeefs. Haar zusje wordt ziek en Gretl wordt opgenomen door het gezin van Jakób Kowalski in Polen. Daar komt ze tot rust van alle afschuwelijke dingen die ze heeft meegemaakt. Na de oorlog kunnen de ouders van Jakób niet meer voor Gretl zorgen. Door een mooie samenloop van omstandigheden kan Gretl mee doen aan een adoptieproject naar Zuid-Afrika. Daar vind ze een thuis, met een familie die ziels veel van haar houdt. Alleen de dromen en herinneringen uit het verleden komen terug, erger dan ze ooit geweest zijn. Als Jakób naar Zuid-Afrika afreist en haar opzoekt wordt Gretl steeds weer het haar verleden geconfronteerd. Ze komt in aanraking met alles wat ze voor anderen en voor zichzelf altijd verstopt heeft willen houden.


Het meisje uit de trein is een aangrijpend en heftig verhaal over een joods meisje dat ontsnapt aan een vroege dood. Ze wordt opgenomen in een katholiek pools gezin die niks met het Jodendom te maken wil hebben. Als ze in het adoptiegezin in Zuid Afrika wordt opgenomen moet ze alles wat tot haar verleden behoord achter zich laten, vooral haar gelovige achtergrond. De katholieken geloven namelijk in een dwaalleer, volgens de Afrikanen. Wat is nu de waarheid? Heeft ze in haar prille leven haar hart nu aan drie verschillende goden gegeven? Of is het allemaal één? En hoe moet ze dit ooit aan haar rechtlijnige vader uitleggen? Intussen zit ze ook nog met een innerlijke strijdt over haar verleden en leert ze voor het eerst van echte liefde inhoud.

Bestel dit boek hier


Geen opmerkingen:

Een reactie posten