maandag 22 oktober 2012

Nynke - Leendert Wezel


Leendert Wezel heeft al heel wat kinderboeken op zijn naam staan. Nynke is zijn eerste roman. Daarmee heeft hij een uitmuntend werk neergezet.

Lenert groeit op bij zijn zus Nynke. Hij kijkt erg tegen zijn zus op, maar vind haar ook intrigerend omdat hij sommige dingen van haar niet begrijpt. Nynke is een vrouw die zich laat leiden door de natuur. Ze let op de wolken de wind en het vocht in de lucht. Ze heeft een grote kennis van kruiden en weet ze op een goede manier te gebruiken, daarnaast is ze een zelfbewuste en sterke vrouw die niet met zich laat sollen. Nynke wordt geliefd en gehaat door het dorp om haar wijsheid en haar standvastigheid. Ze leert Lenert alles wat ze weet en zorgt er voor dat hij leert schrijven. Met dat Lenert ouder wordt, groeit zijn respect maar ook zijn onbegrip jegens Nynke. Hoe kan het dat haar oogst en vee zo sterk en gezond is terwijl de rest van het dorp chronisch te kort komt? Zullen mensen dan in het dorp gelijk hebben? Is Nynke een heks? Zonder dat Lenert moedwillig zijn zus beschuldigt, en zonder dat hij het door heeft, zorgt deze inmiddels volwassen man er voor dat de achterdocht naar zijn zus in het dorp groeit. Nynke voorziet problemen, betekend dat dan dat ze een heks is, of gewoon een heel wijze vrouw?

Dit is geen boek voor beginners. Het is soms moeilijk doorkomen, niet omdat het slecht geschreven is, maar omdat Lenert je het bloed onder je nagels vandaan kan halen. Het is een slapjanus eerste klas en af en toe zou je hem door elkaar willen rammelen. Het is een geweldige prestatie als je als schrijver continu met zo'n irritant persoon op moet trekken. Het is ook fascinerend hoe sterk Nynke blijft onder welke omstandigheid dan ook. Dit boek is een absolute topper!   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten