maandag 5 november 2012

Koper - Connie van de Velde


Koper is de debuutroman van Connie van de Velde. Eerder verscheen van haar al een verhaal in de bundel vreemde verwantschap

Margje verbergt in de oorlog een aantal koperen gewichten voor haar buurvrouw. Deze koperen gewichten zijn een nare herinnering voor Margje.
Eenenvijftig jaar later worden diezelfde gewichten door haar dochter Marleen op tafel gezet. Alle herinneringen over die tijd komen weer naar boven. De angst, onzekerheid, pijn het verdriet strijden om voorrang. Margje reageert alles op haar Marleen af. Voor Marleen die al een leven lang afgewezen wordt door haar moeder is dit te veel en ze vlucht haar moeders huis uit. Later gaat Marleen terug om verhaal te halen, dat zorgt ervoor dat alles op losse schroeven komt te staan. Marleen en Margje storten beidde in. Alle twee vragen zij zich af of er ooit een weg terug voor hen zal zijn.

Dit boek laat zien hoe kleine beslissingen grote gevolgen kunnen hebben, Hoe complex moeder/dochter verhoudingen kunnen zijn, maar ook hoe geheimen een eigen leven gaan leiden als het geheimen blijven.

Het is een pakkend verhaal waarin veel mensen zich kunnen herkennen. Een moeilijke relatie met een vader of moeder of het keihard werken en niet weten waar je de energie vandaan moet halen, zijn herkenbaar voor velen. Ook het fietsen door de regen of het koken met een pakje knor of maggi is bekend bij iedere Nederlander. Dit is een boek wat heerlijk weg leest en blijft boeien tot het eind.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten