donderdag 26 juli 2012

Bloedband - Paul Gaus


In Ohio ligt de stad County Holmes waar een grote en gevarieerde gemeenschap amish woont. De schrijver Paul Gaus woont een paar kilometer ten noorden van deze stad. De schrijver is een echte deskundige op het gebied van amish. Hij kent de verschillende ordes, de levenswijze, cultuur en religie.

De amish is een gesloten samenleving die moeilijk buitenstaanders vertrouwt. Bisschop Eli Miller heeft dan ook lang nagedacht en gebeden voordat de Gemeenschap hulp inroept van Professor Braden. De familie is op dat moment in een situatie beland waar zij, als amish van de oude Orde, geen raad mee weten. De verstoten zoon Jonah en de elf-jarige Jeremiah zijn vermist en moeten snel gevonden worden. Ze vragen professor Braden deze zaak uit te zoeken, maar hij mag de zaak alleen aannemen op bepaalde voorwaarden; niemand vertellen dat je ze zoekt, geen contact met ze maken, geen politie. Professor Braden vermoedt dat de Bisschop cruciale informatie achterhoudt. Ook als Jonah dood gevonden wordt, en Jeremiah dus ergens alleen is, blijft bisschop Miller bij zijn voorwaarden, met de geheimzinnige verklaring: 'Over drie dagen maakt het niet meer uit.' Als de professor deze zaak wil oplossen, moet hij de juiste informatie krijgen. Die informatie krijgt hij alleen als iemand zich verspreekt. Helaas zit dat er bij de zwijgzame amish niet in.

Doordat dit het eerste boek is van een serie, worden er veel mensen geïntroduceerd. Dat maakt het soms wat onoverzichtelijk en haalt de vaart uit het verhaal. Het lijkt me ook best lastig de vaart in een verhaal te houden op het moment dat de helft van je karakters halsstarrig zwijgt. Toch is het een pakkend verhaal, je leest door omdat je wil weten wie de dader is en wat bisschop Miller te verbergen heeft. Het is goed geschreven, en je merkt aan het verhaal dat de schrijver veel kennis heeft over het amish leven. Eerlijk is eerlijk, het boek is niet naar mijn smaak, maar het is wel een goed boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten