Soms is het beter aan een gebroken hart te lijden, dan te krijgen wat je wilt en er achter komen dat, dat niet is wat je ervan verwacht had.
De Pioniersdochter is het eerste boek van Laura Frantz dat in het Nederlands verschenen is. In het engels zijn inmiddels drie boeken verschenen en de vierde komt in september uit in Amerika. Alle boeken spelen zich af rond het eind van de 18de eeuw en gaan over de pioniers in Kentucky, Laura's voorouders en haar interesses in die geschiedenis zorgden ervoor dat ze deze boeken schreef.
Lael hoopt met haar jeugdliefde Simon te trouwen, Maar haar vader heeft nog liever dat ze met de jonge blanke indiaan Captain Jack trouwt, dan met Simon. Hoewel trouwen met een indiaan niet echt verstandig is voor de verstandhouding tussen de pioniers en indianen. Om Lael te beschermen stuurt haar vader haar naar Virginia. De meisjesschool moet haar opleiden tot lerares en dame. Hoewel Lael alle trucjes leert, is haar hart in de wildernis van Kentucky, en bij Simon. Als ze terugkeert hoopt ze met hem te trouwen, helaas was Simon niet van plan op Lael te wachten. Lael gaat in de leer bij haar oudtante, die vroedvrouw en geneesvrouw is. Zij leert haar alles over de geneeskrachtige werking van bloemen, kruiden en al het andere wat de natuur biedt. Maar Simon laat Lael niet los en ook de intrigerende indiaan komt weer te voorschijn. Dan ontmoet ze ook nog de knappe Schotse christelijke dokter, die opslag verliefd is op haar, maar alleen een christelijke vrouw wil trouwen. Dus bid hij dat Lael koste wat het kost God leert kennen.
De bovenstaande cursieve zin staat ergens halverwege in het boek, het is een fantastisch mooi geformuleerde zin, die een extra dimensie aan het verhaal geeft. Niet alles wat je wilt is ook goed voor je. Door één simpele zin heeft Laura Frantz zich weten te onderscheiden van andere schrijvers.