zaterdag 18 mei 2013

Elazar-Cliff Graham


Eer aan onze God, pijlen voor onze vijanden!

Na de bloedige burgeroorlog wil Elazar, een van de vertrouwelingen van de krijgsheer David, niets liever dan vrede in zijn land. Nu David koning is geworden van de stammen in het noorden, lijkt die vrede dichterbij dan ooit. Maar schijn bedriegt, want vlak bij de Grote Zee staat een angstaanjagend leger van de Filistijnen klaar om de Hebreeuwse stammen eens en voor altijd uit te roeien.

Elazar en zijn krijgers maken zich op voor de confrontatie met deze dodelijke vijand.
Het lot van een land dat uitgeput is door droogte en conflicten rust in de handen van hem en zijn mannen.


Wederom een goed geschreven boek van de auteur die op een bijzondere manier in de huid van zijn hoofdpersonen weet te kruipen. Hij heeft weten te voorkomen dat het leest als een herhaling van het eerste boek doordat de tijdslijn voort gaat waar het bij Benaja eindigt.

Van koning David, die na zijn overwinning vervalt tot een man die met name gericht lijkt op het genot van het koningschap, en diens weg terug tot de Ene, tot aan een van de gefrustreerde hoofdmannen van de Filistijnen die ontdekt waarom zij dit kleine volkje niet al lang geleden hebben kunnen vernietigen.
Schuld en berouw, geloof en vertrouwen, benauwdheid en redding, al deze aspecten van het leven met God lopen als een rode draad door het verhaal.

In dit tweede deel van de serie “De helden van David” volgen we de belevenissen van Elazar, hij is een van de Drie, de dodelijkste van alle krijgers van de Leeuw van Juda.
Zij proberen het bloedvergieten tussen de stammen een halt toe te roepen, maar door verraderlijk gedrag aan beide zijden blijkt dat geen gemakkelijke opgave.
De familie-banden tussen de stammen van het noorden die, hoewel David nu hun koning is, trouw blijven aan het huis van Saul en diens zoon Isboset, en de stam van Juda zijn nauwelijks nog aanwezig. Wraak en eerzucht liggen op de loer als Hebreeërs elkaar doden in de machtsstrijd die volgt.

Daarnaast zitten de vijandelijke volken die het land omringen ook niet stil, vooral de Filistijnen lijken er op gebrand weer eens een poging te doen om Israël van de kaart te vegen. Met hun enorme legermacht trekken zij het land in terwijl de Israëlieten zich in alle haast proberen te hergroeperen om deze nieuwe dreiging het hoofd te bieden.

Hoewel het boek gebaseerd is op de Bijbelteksten uit 2 Samuel 23 en 1 Kronieken 11 is het een fictief verhaal en dient het ook als zodanig gelezen te worden.

De schrijver heeft naar eigen zeggen:
soms moderne begrippen voor volken en plaatsnamen gebruikt om verwarring te voorkomen, en wat bovennatuurlijk ingrijpen betreft heeft hij zich de vrijheid van zijn fantasie gepermitteerd. Maar ook al komen deze voorvallen niet rechtstreeks uit de Bijbel, ze komen wel overeen met andere gebeurtenissen die daarin beschreven staan.

Er komen nog twee delen, waarin we Isboset en Samma van “de Drie” zullen volgen tijdens het voortschrijden van deze roerige periode in de geschiedenis van het volk Israël.

Elazar-Cliff Graham
Prijs € 19,95
Bestel het boek hier of in een van onze filialen te Utrecht of Rotterdam

Tevens verkrijgbaar het eerste deel: Benaja  prijs € 10,00

Door één van onze medewerkers: Peter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten