zaterdag 11 mei 2013

Benaja - Cliff Graham

Eer aan onze God, pijlen voor onze vijanden!

In het oude Israël woont een man op de kruising van twee belangrijke handelsroutes. Zijn naam is Benaja en hij is op zoek naar een nieuw doel in zijn leven. Hij sluit zich aan bij een groep soldaten die geleid wordt door de krijgsheer David. De groep bestaat uit een stel ontevreden en roekeloze mannen. Sommigen zijn trouw aan David, maar anderen volgen hem alleen vanwege de belofte dat ze schatten buit zullen maken.

Ondertussen is de uitgebluste koning Saul verwikkeld in een hevige strijd met het sterke leger van de Filistijnen en hopen de radeloze Hebreeuwse stammen meer dan ooit op iemand die hen zal redden van de ondergang.

Met veel plezier heb ik dit “echte mannenboek” gelezen.

De auteur is niet alleen pastoraal medewerker maar ook oud-officier, wat goed te merken is aan zijn diepe inzichten in de militaire structuur en onderlinge kameraadschap van soldaten die hij beschrijft en waar ik mijzelf, als ex-militair zijnde, vaak in herkende.

Het verhaal volgt Benaja die zich bij het leger van David aansluit ten tijde van diens huurlingschap bij de Filistijnen. Het is een groepje mannen die opereren in een tijd waarin God nauwelijks nog vereerd wordt in Israël. Veel mensen twijfelen aan Davids trouw aan Israël en blijven daarom Koning Saul steunen, anderen komen openlijk uit voor hun steun aan David in wie zij de door God gezalfde redder van hun volk zien.

Daarnaast maken we in het verhaal kennis met “De Drie”.
Elazar, Isboset en Samma, de generaals die David volgden en die, hoewel heldhaftig, ook gewone mensen waren met hun eigen angsten en twijfels.
Ook de Hettiet Keth die later bekend werd als Ulria, en Jonathan de zoon van Saul ontbreken niet in dit krachtige verhaal over de strijd van de Israëlieten tegen de hen omringende vijandige volkeren.

Hoewel het boek gebaseerd is op de Bijbelteksten uit 2 Samuel 23 en 1 Kronieken 11 is het een fictief verhaal en dient het ook als zodanig gelezen te worden.

De schrijver heeft naar eigen zeggen:
"soms moderne begrippen voor volken en plaatsnamen gebruikt om verwarring te voorkomen, en wat bovennatuurlijk ingrijpen betreft heeft hij zich de vrijheid van zijn fantasie gepermitteerd. Maar ook al komen deze voorvallen niet rechtstreeks uit de Bijbel, ze komen wel overeen met andere gebeurtenissen die daarin beschreven staan."

Er komen nog drie delen, waarin we in elk deel één van “de Drie” zullen kunnen volgen in deze roerige periode van de geschiedenis van het volk Israël.

Ik kijk er nu al naar uit!

Door een van onze medewerkers: Peter.

Benaja-Cliff Graham
Prijs € 10,00
Bestel het boek hier of in een van onze filialen te Utrecht of Rotterdam




Geen opmerkingen:

Een reactie posten