donderdag 20 december 2012

Tekst voor Tekst - Diverse Auteurs


Aan dit boek werkten maar liefst 33 theologen mee uit verschillende kerken.

Het is een beknopte verklaring die een hedendaagse en heldere uitleg geeft van alle bijbelboeken, ieder hoofdstuk wordt praktisch vers voor vers doorgenomen en uitgelegd.
Elk bijbelboek is voorzien van een inleiding waarin aandacht wordt gegeven aan de aard en inhoud, de schrijver en ontstaanstijd, de thema's en de betekenis van het betreffende bijbelboek.
De verklaring van de bijbelteksten en woorden zijn zo dat zij zowel wetenschappelijk verantwoord als voor een brede kring van gebruikers begrijpelijk zijn. Theologische vaktermen zijn vermeden, evenals het gebruik van Hebreeuwse en Griekse lettertekens.

Het lezen van deze verklaring helpt om een dieper inzicht te kunnen krijgen van de Bijbel door niet alleen een uitleg van de tekst te geven maar die ook aan te vullen met geschiedkundige feiten. Ook hebben de auteurs veel letterlijke vertalingen van woorden, namen en zinsdelen tussen haakjes weergegeven, met verwijzingen naar andere bijbelgedeelten zodat die samen weer meer inzicht geven in de betreffende tekst.

Ondanks de enorme hoeveelheid aan informatie blijft het niet alleen begrijpelijk en prettig lezen, het spoort de lezer ook aan om verder te gaan, dieper te kijken naar iedere tekst afzonderlijk als ook naar de Bijbel als geheel. Daarnaast krijgt men soms verrassende informatie over teksten, zo staat in

Gen. 18:22
maar Abraham bleef nog staan voor het aangezicht van de Heere (HSV)

Deze vertaling berust op een verandering die door de Joodse overschrijvers in de oorspronkelijke tekst is aangebracht. Deze luidde:

de Heere bleef nog bij Abraham staan

Daar de rabbijnen wisten dat de woorden 'staan voor' regelmatig gebruikt worden voor het staan van een hoveling voor de koning, zou dit naar hun gevoel van God Abrahams dienaar maken. Echter de Heere laat hierdoor zien hoe dicht Hij bij de mensen wil staan, Abraham krijgt de mogelijkheid zich ervan te overtuigen hoe ver Gods genade strekt.

Ik zelf moest bij het lezen van de oorspronkelijke tekst meteen aan de Heere Jezus denken die de voeten van de discipelen wast, en

Luc. 22:27
Want wie is belangrijker: hij die aanlicht of hij die bedient? Is het niet hij die aanlicht? Ik echter ben in uw midden als Iemand Die dient (HSV).

Ik ben dankbaar voor boeken zoals deze die mij helpen om dwars door duizenden jaren van menselijke bemoeienis en beïnvloeding te kunnen zien dat Zijn boodschap door alle eeuwen heen dezelfde is: Hij heeft ons lief, zoveel dat Hij ons dienstbaar wil zijn, en zorg voor ons draagt.
Zeer geschikt voor een ieder die de bijbel bestudeerd in de gemeente of thuis. Theologische kennis is niet vereist om te kunnen genieten van dit prachtige werk.

Door één van onze medewerkers: Peter Verkaik.

Tekst voor Tekst - Diverse Auteurs


Geen opmerkingen:

Een reactie posten